Oude ketel vervangen voor nieuwer model

Veel woningen zijn uitgerust met een CV ketel. Deze gezinnen kunnen dus geheel zelf hun huis verwarmen. Daarnaast warmt de CV ketel natuurlijk ook het water op, waarmee men kan douchen en een heet bad mee kan nemen. Voor het opwarmen wordt er natuurlijk een energiebron gebruikt.

In het geval van de CV ketel is dat aardgas. Het warm stoken van een woning neemt een hoop energie in beslag en de kosten hiervoor kunnen dan ook flink oplopen. Zeker als er in uw woning nog een ouder model ketel hangt. De huidige modellen worden ook wel condensatieketel of HR ketel genoemd. Dat staat voor ’hoog rendement’. Nieuwe type ketels kunnen dan ook tot wel 109% rendement behalen. Overstappen kan dus absoluut interessant zijn voor veel mensen, de investering zou zichzelf moeten terugverdienen. Zeker in deze tijd met de stijgende energietarieven.

Hoelang zou een ketel mee moeten gaan?

Als u nog niet zo lang een ketel in uw bezit heeft, dan is het natuurlijk zonde om over te stappen. Gemiddeld gaat een ketel tussen de 15 – 20 jaar mee, mits er goed onderhoud is uitgevoerd. Als uw ketel tegen het einde van zijn leeftijd aan het lopen is en er gaat iets stuk, dan is het een goed moment om eens te overwegen of een nieuwe aanschaffen niet een beter idee is. Naast het zuinigere verbruik is er dan uiteraard ook een garantieperiode van meestal 2 jaar. In deze periode bent u verzekerd van reparatie, mocht er iets mis gaan. Nu gaat er natuurlijk niet zo snel iets mis met een compleet nieuwe condensatieketel, maar het geeft zeker een prettig gevoel.

Bij de aankoop van een nieuwe ketel is het natuurlijk noodzakelijk dat deze betaald wordt. Voor sommige mensen is dit een flinke uitgave, waardoor het lastig is om dit in 1 keer te betalen. De installatiebedrijven hebben daar een oplossing voor, namelijk de ketel op afbetaling kopen of in een leaseconstructie de ketel in gebruik nemen. De consument betaald dan een vast bedrag per maand en hoeft niet het gehele bedrag in 1 keer te betalen. Vaak zijn er wel extra kosten voor de rente etc.