Wat zijn zonnepanelen en wat heb je eraan?

Een zonnepaneel of PV paneel is een apparaat dat UV licht om kan zetten naar stroom. De techniek bestaat al behoorlijk lang, maar sinds enkele jaren zijn er veel particulieren en bedrijven die deze zonnepanelen op het dak laten plaatsen.

Waarom? Simpel, op deze manier is de duur betaalde stroom van de energieleverancier niet meer noodzakelijk en kan er dus een flinke som geld worden uitgespaard op de energiekosten. Natuurlijk moet de investering zichzelf eerst terugverdienen, want de zonnepanelen zijn natuurlijk niet gratis. Zo zijn zonnepanelen laten plaatsen zeker een goed idee met de stijgende energietarieven in België.

Op veel woningen zijn de zonnepanelen dan ook te zien, meestal zwart of blauw van kleur. Naast de zonnepanelen op het dak wordt er ook een omvormer bijgeleverd. De stroom die van de panelen afkomt is namelijk gelijkstroom en geen wissel stroom. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom ook gebruikt kan worden door alle apparaten in de woning zoals de computer, televisie & laptop.

Goedkope zonnepanelen en het verschil in kwaliteit

dak met zonnepanelenEr zijn diverse merken zonnepanelen beschikbaar. Allemaal van verschillende kwaliteit. Zo zijn staan de panelen uit China bijvoorbeeld bekend als iets mindere kwaliteit. Dat heeft voornamelijk een effect op de opbrengst en de levensduur van de panelen. U wilt natuurlijk zo lang mogelijk met de zonnepanelen doen, zodat u zo lang mogelijk kunt profiteren van goedkope stroom in uw woning. Als u er vanuit gaat dat de panelen zo’n 25 jaar meegaan, dan is een paar honderd euro uitgeven voor betere kwaliteit panelen helemaal niet zoveel geld. Kies daarom altijd voor kwaliteit boven de prijs. Zonnepanelen zijn een lange termijn investering, waar u nog vele jaren van kunt profiteren!

Zelf plaatsen of laten doen?

Er zijn websites waar u de zonnepanelen los kunt aanschaffen, de plaatsing dient u dan zelf te doen. Alhoewel er natuurlijk mensen zijn die dit gemakkelijk zelf kunnen doen, zal het gros van de geïnteresseerden er liever voor kiezen om dit door een installatiebedrijf uit te laten voeren. De panelen worden dan geleverd inclusief de installatie door een professioneel team. Zo weet u zeker dat alles op de juiste manier geplaatst wordt en dat u een zo hoog mogelijk rendement kunt gaan behalen met uw nieuwe zonnepanelen.